Interslast

“INTERSLAST” – Europski kongres slastičarstva i sladoledarstva održava se tradicionalno svake godine. Interslast je nesumnjivo vrlo značajan događaj u regionalnom slastičarstvu koji će intenzivirati stručno educiranje i informiranje slastičarske branše, te još bolje povezati ovu grupaciju. Stručnih slastičarskih događanja na ovom području je nedovoljno s obzirom na njen značaj. Kongres okuplja blizu 150-tak slastičara (obrtnika, slastičarskih škola, hotelskih slastičara, slastičara koji rade u tvrtkama i drugih…). Nakon stručno-natjecateljskog dijela kao poseban izazov su degustacije torta, biskvita, šnita kolača koje ostaju nakon natjecanja, a kušaju ih sudionici kongresa, ali i gosti.Posebno je zanimljiv dio stručnih radionica kojih na svakom kongresu ima desetak, a vode ih domaći i inozemni stručnjaci, slastičari. Gotovo svake godine nastupaju sljedće zemlje; Italija, Francuska, Tunis, Armenija, Izrael, Češka, Albanija, Austrija, Njemačka i Slovenija. Interslast otvara vrata novim postignućima u slastičarstvu. Posebna zanimljivost skupa su natjecanja „Pastry queen“ (natjecanje seniora) i „Artlast“ natjecanje slastičarskih, srednjih škola Hrvatske. Rad vrhunskih slastičara valorizira stručni žiri, članovi Sekcije ocjenjivača pri Hrvatskom kuharskom savezu a najbolji dobivaju prestižna priznanja. Pobjednici u pravilu odlaze na svjetsko slastičarsko prvenstvo u Italiju.