Press informacija

PRESS –INFORMACIJA

 

INTERSLAST – VIII INTERNACIONANI KONGRES SLASTIČARSTVA, SLADOLEDARSTVA, KONDITORSTVA I IZVORNIH SLASTICA, TUHELJ, 15. LISTOPADA 2019.

 

HRVATSKI MED U HRVATSKOJ SLASTIČARNICI

 

Europski potrošači a među njima i hrvatski, sve više preferiraju izvornu gastronomiju, a među njima posebno mjesto zauzimaju izvorne slastice. Zbog toga je i ovaj, kao i dosadašnji, internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast posvećen hrvatskoj i svjetskoj, izvornoj, slastičarskoj baštini, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije 15. listopada ove godine u hotelu „Well“ u Tuheljskim toplicama. Inozemni pokrovitelj je Svjetski sajam slastičarstva SIGEP Rimini i tvrtka MŽ Consulting, stručni pokrovitelj je Hrvatski kuharski savez i Savez slastičara Hrvatske. Glavni sponzori su Podravka d.d. Koprivnica, Dukat d.d. Zagreb i MIP Mlin i pekare Sisak, a pokrovitelj za medarstvo Hrvatski pčelarski savez. Partner županija je Koprivničko-križevačka županija. Organizator je Novinsko – nakladnička kuća Robinson iz Zagreba i redakcija slastičarske revije „Dolce vita“.

Slastičarska proizvodnja je u Hrvatskoj porasla za 22 % u odnosu na osam mjeseci prošle godine, što je izuzetan podatak kojim se može pohvaliti malo koja industrijska grana. Gotovo nitko više ne sumnja da je potrošnja sladoleda u osam mjeseci dosegla 80 milijuna litara sladoleda što je izuzetan podatak (u nekim prijašnjim godinama ta se brojka kretala blizu 25 milijuna litara), no ta će brojka zasigurno do kraja godine doseći brojku od 100 milijuna litara, jer turistička sezona još nije završila. Potrošači vole domaće, izvorno pa nije ni čudo što je u EU godišnji promet izvornim proizvodima 64 milijarde eura.

 

MED U SLASTIČARSTVU

Ovogodišnja glavna tema kongresa je; Med u slastičarstvu. Tema nije slučajno odabrana, jer med je neizostavni dio brojnih vrsta slastica. Nažalost, u zadnjih nekoliko godina brojni slastičari kupuju med sumnjive kvalitete. U predavanjima će se priopćiti informacija iz nekoliko sjevernoameričkih zemalja, gdje je napravljena analiza tisuća tona (i vrsta) meda. Rezultati objavljeni prije nekoliko mjeseci su poražavajući; niti jedan uzorak meda nije bio lišen štetnih supstanci, posebice pesticida, glifosata itd. Hrvatska ima med izuzetne kvaliteta pa je to i razlog da organizatori kongresa mogu poručiti slastičarima; Hrvatski med u hrvatskoj slastičarnici. To je poruka za svih 580 hrvatskih slastičarnica. Zabrinjava podatak da je čak 30 posto meda na europskom tržištu sumnjive kakvoće (bez zemljopisnog podrijetla, s puno dodatnih šećera, pomiješan s medovima slabije kakvoće itd.). Tu je velika prilika za hrvatske pčelare. Nažalost po potrošnji meda smo zadnji u Europi. Dok razvijene europske zemlje troše 7 – 9 kilograma meda po glavi stanovnika mi nikako da prijeđemo granicu od 2 kilograma (mnogi se ne slažu s ovim podatkom i još ga umanjuju). Gotovo 15.000 pčelara u 600.000 košnica proizvede godišnje više od 12.000 tona meda, što je dovoljno za hrvatske potrebe, a ostaje još i za izvoz. Zbog ostaje nejasno zbog čega Hrvatska uvozi godišnje više od 2.000 tone meda.

 

RADIONICE I DEGUSTACIJE

-Želja nam je da hrvatski slastičari shvate vrijednost kakvoće hrvatskog meda, te da svoje potrošače obraduju visokom razinom kakvoće slastica, a to ćemo na kongresu učiniti putem brojnih radionica! – ističe Stjepan Odobašić, organizator i direktor zagrebačkog Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson. Svake godine na Interslastu gostuju inozemni slastičari koji sudionicima predstavljaju dio svoje slastičarske baštine. Za to smo pripremili brojne degustacije, pa će ove godine biti kolači i torte s medom iz Italije, Nigerije, Slovenije, Srbije i Austrije. S inozemnim gostima dolaze i strani novinari pa očekujemo dobru promociju Hrvatske i u turističkom smislu. Domaćin je hotel „Well“ Tuheljske toplice gdje se kongres tradicionalno održava gotovo od samih početaka. Inozemnim gostima i novinarima pripremamo svečanu večeru zagorske kuhinje koja je i u dosadašnjim kongresima pokazala veliko gastronomsko bogatstvo Hrvatskog Zagorja. Uz inozemne goste, sudjeluju slastičari i društva i udruge koje njeguju hrvatsku, slastičarsku baštinu iz šest hrvatskih županija. Odaziv je više nego izvrstan a posebno smo ponosni na činjenicu da je Interslast postao mjesto gdje se na državnoj, i regionalnoj i svjetskoj razini promoviraju brojne izvorne hrvatske slastice. Zahvaljujući tome širi se ideja uvođenja domaćih kolača u brojne slastičarnice.

 

NATJECANJE U IZRADI MEDENJAKA I MEDENIH PITA

Sudionici će moći kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake, medene pite po recepturama baka. U sklopu programa prikazat će se izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja, korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razne zagorske i podravske kolače s medom, medenjake i kolače s medom iz Varaždinske županije. Naši susjedi Slovenci pokazat će kako se radi slovenska potica, koja je nedavno zaštićena u EU. Svi inozemni slastičari spravljat će i u radionicama koristiti med hrvatskih pčelara. Hrvatski med će se koristiti i spravljanju natjecateljskih radova. Očekuje se sudjelovanje od ukupno 125 ekipa iz područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Organizator s posebnim zadovoljstvo ističe veliko zanimanje od strane brojnih slastičarskih škola iz cijele regije čiji će učenici i nastavnici sudjelovati u programu, ali i natjecanjima. Time se iskustva s područja izvorne slastičarske baštine prenose na mlade generacije koje će dalje nastavljati ovu bogatu tradiciju. I profesionalni slastičari i amateri i učenici natjecat će se u izradi medenih torti, medenjaka, paprenjaka i medenih pita.

Radove će ocjenjivati najeminentniji hrvatski slastičarski straučnjaci, majstori slastičarstva, članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza i članovi WACS-a Svjetske asocijacije kuhara i slastičara, te poseban žiri inozemnih novinara.