Kongresi

Stručne edukacije
Tvrtka Robinson osim izdavalaštva specijalizirala se u organiziranju raznih stručnih eventa.

MEĐUNARODNI STRUČNI SIMPOZIJ „HRVATSKI PEKAR“
Prvi simpozij održan točno prije 18 godina a ovaj projekat koji je cijelo ovo razdoblje okupljao hrvatske pekare, mlinare i slastičare, povezivao struku i praksu, bio je mjesto gdje su se predstavljali svi noviteti iz branše.
Na ovih 18 simpozija sudjelovalo je gotovo 3.000 sudionika, 100-njak tvrtki iz Hrvatske, Europe i svijeta te predstavljeno stotinjak programa, noviteta i mnogo pekarsko-slastičarskih proizvoda. Mnogi su se upoznali na ovim simpozijima, povezali, te danas uspješno surađuju. Simpozij se sastoji od 4 dijela: a) stručnih predavanja b) degustacija novih pekarskih i slastičarskih proizvoda i c) tema vezanih za primjenu pozitivnih propisa u branši, bilo u inspekcijskom nadzoru bilo u poštivanju raznih odredaba i pravilnika 4) prezentacije tradicijskih pekarsko-slastičarskih proizvoda
Svake godine visoki pokrovitelj je Ministarstvo, poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka RH.

SLOVENSKI SIMPOZIJ „MLINARSTVO IN PEKARSTVO“
Simpozij „Mlinarstvo in pekarstvo“ postao je nezamjenjiv dio stručno-edukativnog života „bijele industrije Slovenije““. Prvi simpozij održan je prije 15 godina i od tada se redovito organizira u Portorožu. Na prve skupove dolazili su isključivo pekari i mlinari, a sada dolazi gotovo cijela slovenska prehrambena industrija. Visoki pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije. U koncepciji simpozija prednjače radovi slovenskih stručnjaka no sudjeluju i predavači i izlagači iz nekoliko europskih zemalja. Sastoji se od predavanja, degustacija, a uveden je i poseban dio koji putem okruglog stola govori o problemima u slovenskoj „bijeloj industriji“. Koncepciju profilira ugledan uređivački odbor sastavljen od najeminentnijih slovenskih stručnjaka u branši. Jezik simpozija je slovenski. Veliku podršku simpoziju svake godine daje i Privredna komora Slovenije.

“INTERSLAST” – Europski kongres slastica, sladoleda i konditorstva novi je događaj u hrvatskoj “bijeloj industriji” koji će intenzivirati stručno educiranje i informiranje slastičarske i konditorske branše, te još bolje povezati ovu grupaciju. Slastičarsko-konditorskih događanja, ne samo na području Hrvatske nego i na području čitave regije je još uvijek premalo s obzirom na njen značaj.
Na kongresu sudjeluju slastičati iz brojnih zemalja Europe i svijeta.

BOSANSKO-HERCEGOVAČKI SIMPOZIJ MLINARSTVA, PEKARSTVA I SLASTIČARSTVA „PEKAR“
Redakcija tvrtke Robinson već 15 godina ima redakciju u Sarajevu, a uz reviju organizirala je do sada 5 simpozija za pekarstvo, slastičarstvo i mlinarstvo pod naziv „Pekar“. Prvi simpozij bio je u Neumu a ostali u Sarajevu. Svih 5 simpozija okupila je blizu 1.000 bosansko-hercegovačkih pekara i slastičara iz svih entiteta, a skup su podržale najznačajnije svjetske kompanije; Ireks Aroma, Backaldrin, Zeelandia, Puratos itd. Simpozij je bila odlična prilika da se sudionike upozna s novitetima u branši, a podršku su mu dale Privredna komora federacije BiH i Privredna komora BiH.

CONPASTA
Ideja da se popularizira posebnost hrvatskog tjesteničarstva oživotvorila se u organizaciji „Hrvatskog festivala tjestenine“. Ideja je potekla iz redakcije hrvatske revije “Svijet hrane”, jedno od 14 stručnih izdanja Internacionalne novinsko-nakladničke tvrtke “Robinson” iz Zagreba, te odlučila zajedno s eminentnim domaćim teoretičarima i praktičarima s područja gastronomije, prehrane, hoteljerstva i restoraterstva, „zakoračiti u veliki svijet tjestenine“.
Podstrek daju informacije da unatrag 10-tak godina hrvatski proizvođači proizvode vrhunsku tjesteninu prepoznato i izvan granice, a ne samo od strane turista koji posjećuju našu zemlju. Vrijeme je da se napravi iskorak te započne terminošloški koristiti novi brand – „hrvatska tjestenina“.
Kongres se sastoji od prezentacije 100-tak vrsta originalnih jela od tjestenine s naglaskom na autohtone recepture iz Hrvatske, teroretskih predavanja putem kojih će se sudionici upoznati ne samo s poviješću nego i s nutricionističkim i drugim vrijednostima tjestenine. Tjestenina, pašta, itd. je dio naše svakodnevnice bilo na skromnom hrvatskom ili svjetskom stolu, bilo u bogatoj restoranskoj ponudi. Ona je ljubimac i bogatih i siromašnih, i gurmana, ona je srce kulinarstva. Ovim Festivalom redakcija želi da ovo srce još snažnije kuca na hrvatskom gastronomskom stolu.

MAKEDONSKI SIMPOZIJ MLINARSTVA, PEKARSTVA I SLASTIČARSTVA „PEKARSTVO I SLATKARSTVO“
Redakcija tvrtke Robinson ima redakciju u Skopju, a uz reviju organizirala je do sada 6 simpozija za pekarstvo, slastičarstvo i mlinarstvo pod naziv „Pekarstvo slatkarstvo“. Četiri simpozija bila su na Ohridskom jezeru a ostala 2 u Skopju. Svih 6 simpozija okupilo je blizu 1.200 makedonskih pekara i slastičara, a skup su podržale najznačajnije svjetske kompanije; Ireks Aroma, Backaldrin, Zeelandia, Puratos itd. Simpozij je odlična prilika da se sudionike upozna s novitetima u branši, a podršku su mu dale Stopanska komora Makedonije, Fakultet za zemlodelski nauk i hrana Skopje.